Is het aankopen van Vikingpunten onderhevig aan btw-heffing?

Het aankopen van Vikingpunten wordt beschouwd als een aankoop van een cadeaubon die kan ingeruild worden voor producten van VikingCo. De uitgifte van cadeaubonnen valt buiten de toepassingssfeer van btw. De btw-administratie beschouwt deze cadeaubonnen met andere woorden als een betaalmiddel. Op het moment dat de cadeaubon (de Vikingpunten) gebruikt wordt als betaalmiddel voor belwaarde, Viking Talk, betalend dataverkeer of betalende sms’en, zal VikingCo de btw hierop afdragen aan de btw-administratie. De schenker, noch de begunstigde moet op dit vlak verder iets ondernemen. De begunstigde van de Vikingpunten zal een factuur met btw ontvangen voor het verbruik (dat eventueel – deels of volledig - betaald wordt met Vikingpunten). Op je factuur zal dus de btw pas zichtbaar zijn vanaf het moment dat je een product aankoopt. M.a.w. vanaf het moment dat je de Vikingpunten effectief omruilt voor een herlading en je ze verbruikt hebt om bv. te bellen, betalend te surfen of te sms-en.