Waarop moet ik letten bij de identificatie? Welke fraude kan hierbij gebeuren?

Avatar
Timothy
– Bijgewerkt

Je moet bijzonder goed opletten voor een derde die zou kunnen proberen zich voor te doen als je operator, met als doel je identificatiegegevens en -documenten te vragen en je nadeel te berokkenen (deze gegevens en documenten misbruiken, oproep met toeslag, enz.).

Dit zijn enkele voorbeelden van vragen die onwettig (kunnen) zijn:

• men vraagt je een code door te geven (bijvoorbeeld de pincode van je identiteitskaart) of een wachtwoord;
  • je wordt telefonisch gecontacteerd en de beller vraagt je om je persoonsgegevens;
  • je wordt gecontacteerd via de telefoon of per sms, en het nummer is verborgen of buitenlands;
  • je wordt gecontacteerd (via de telefoon, per sms, op je voicemail, via e-mail, enz.) en je wordt uitgenodigd om terug te bellen of een sms te versturen naar een buitenlands betaalnummer of nummer met toeslag;
  • er wordt je gevraagd je te identificeren volgens een identificatiemethode die niet gemeld is door ons (enkel een Belgisch betaalmiddel is geldig bij Mobile Vikings);
  • je wordt uitgenodigd om verbinding te maken met een onbeveiligde website (“http://” in plaats van “https://”) of waarvan de domeinnaam niet onder een officiële site van Mobile Vikings valt.