Waarop moet ik letten bij de identificatie? Welke fraude kan hierbij gebeuren?

Je moet bijzonder goed opletten voor een derde die zou kunnen proberen zich voor te doen als je operator, met als doel je identificatiegegevens en -documenten te vragen en je nadeel te berokkenen (deze gegevens en documenten misbruiken, oproep met toeslag, enz.).

Dit zijn enkele voorbeelden van vragen die onwettig (kunnen) zijn:

• men vraagt je een code door te geven (bijvoorbeeld de pincode van je identiteitskaart) of een wachtwoord;
  • je wordt telefonisch gecontacteerd en de beller vraagt je om je persoonsgegevens;
  • je wordt gecontacteerd via de telefoon of per sms, en het nummer is verborgen of buitenlands;
  • je wordt gecontacteerd (via de telefoon, per sms, op je voicemail, via e-mail, enz.) en je wordt uitgenodigd om terug te bellen of een sms te versturen naar een buitenlands betaalnummer of nummer met toeslag;
  • er wordt je gevraagd je te identificeren volgens een identificatiemethode die niet gemeld is door ons (enkel een Belgisch betaalmiddel is geldig bij Mobile Vikings);
  • je wordt uitgenodigd om verbinding te maken met een onbeveiligde website (“http://” in plaats van “https://”) of waarvan de domeinnaam niet onder een officiële site van Mobile Vikings valt.