Hoe check ik mijn verbruik op m'n smartphone?

Avatar
Ilario
– Bijgewerkt

De precieze app of systeemsoftware die voor deze datasessie verantwoordelijk is, kunnen wij als operator helaas niet nagaan aangezien dit binnen je toestel zelf geregistreerd wordt. Je kan dit in de meeste toestellen echter zelf zien. Bij een Android-toestel staat dit bijvoorbeeld bij --> Instellingen / Data Gebruik. Bij Windows Phone staat het dan weer bij Instellingen --> Data Sense. Je kan dit in een toestel met iOS-software nagaan bij Instellingen > Mobiel netwerk. Bij een iPhone kijk je best ook na of de instelling "Wifi assistentie" uit staat. Je vindt deze optie bij de "Instellingen" - "Mobiele netwerken". Daar scroll je naar beneden. Helemaal onderaan vind je "Wifi assistentie". Als deze optie aanstaat, schakelt je toestel automatisch over naar mobiele data als het wifi-signaal niet sterk genoeg is of even weg valt.

Aangezien een datasessie gedurende meerdere dagen actief kan zijn, zou ik je willen aanraden om, wanneer je je data niet gebruikt (zoals 's nachts), deze ook volledig uit te schakelen. Op die manier vermijd je dat je toestel (zelfs op wifi) verder data blijft verbruiken via het mobiele internet. Om er echt zeker van te zijn dat je lopende datasessies verbreekt, kun je ook steeds je toestel even herstarten.

Let er ook goed op dat je al je apps altijd handmatig sluit als je ze niet meer gebruikt. Ik zou je ook alvast willen aanraden om even na te gaan of je de mogelijkheid om te 'Updaten via Mobiel Netwerk' hebt uitgeschakeld (zowel voor apps als voor software updates).

Verder zou ik je ook nog willen aanraden om eventueel een gespecialiseerde app te downloaden. Op die manier kan je nagaan welke app een echte 'dataverslinder' is.

Deze tips zouden alvast moeten helpen om meer controle te hebben over je dataverbruik